You are hereINTP : Jellemzés

INTP : Jellemzés


    INTP - "Építészek"    
  [ Racionalisták ] 
  Népesség Férfi
Gyakoriság: 2.5% 4% 1%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Ti) Introvertált Gondolkodás
 • Kiegészítő: (Ne) Extravertált Intuíció
 • Harmadlagos: (Si) Introvertált Érzékelés
 • Alárendelt: (Fe) Extravertált Érzés
    Témakör választó:        [ Jellemzés ] [ Munka, karrier ] [ Magánélet ] [ Mélyvíz ] [ Humor ]

Mindenre logikus magyarázatot keres, ami érdekli. Elméleti beállítottságú. Az absztrakt fogalmak jobban érdeklik, mint a társas viszonyok. Csendes, kiegyensúlyozott, ugyanakkor rugalmas. Rendkívüli módon képes egy problémára összpontosítani. Kételkedő, olykor kritizál, viszont mindig elemző hozzáállású.
 

(fordítás: linnalainen)           forrás: http://www.myersbriggs.org


Az INTP elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadja be.

Az INTP-k az elméleti lehetőségek világában élnek. Mindenben azt látják, hogy hogyan lehetne fejleszteni vagy mivé lehetne alakítani. Főleg a saját elméjükben élnek, annak a képességnek köszönhetően, mellyel bonyolult problémákat tudnak analizálni, mintákat ismernek fel, és logikus magyarázatokkal állnak elő. Mindenben egyértelműségre törekednek, épp ezért az a céljuk, hogy tudást halmozzanak fel. Ők a "szórakozott professzorok" , akik mindennél többre tartják a tudást és a logika alkalmazásának képességét egy elméletre, megoldások találásának céljából. Jellemzően olyannyira leköti őket, hogy a problémákat logikus magyarázatokká alakítsák, hogy életük nagy részét a saját fejükben töltik, és olykor nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget vagy értéket a külvilágnak. Természetük arra sarkallja őket, hogy a teóriákat egyértelmű tudássá alakítsák, és ebből kialakulhat bennük egy olyan érzés, hogy személyes felelősségüknek érezhetik, hogy elméleti  problémákat oldjanak meg, és segítsék a társadalmat előremozdítani egy magasabb megértés felé.

Az INTP-k a tudást mindennél többre becsülik. Az elméjük folyamatosan azon dolgozik, hogy új elméleteket gyártson, vagy hogy bizonyítson vagy cáfoljon létező elméleteket. A problémákat és az elméleteket lelkesedéssel és kétkedéssel közelítik meg, nem törődve a létező szabályokkal és véleményekkel, kialakítva a saját útjukat a megoldáshoz. Mintákat és logikus magyarázatot keresnek mindenben, ami foglalkoztatja őket. Általában rendkívül okosak, és képesek objektív kritikát gyakorolni az elemzéseik során. Imádják az új ötleteket, és nagyon izgatottakká válnak az elvont dolgoktól és elméletektől. Imádják ezeket az elképzeléseket másokkal megvitatni. Mások számára álmodozóknak és távolságtartóknak tűnhetnek, mert rengeteg időt töltenek a saját fejükben teóriákon elmélkedve. Utálnak rutin feladatokat végezni – sokkal szívesebben alkotnának összetett elméleti megoldásokat inkább, és bíznák a rendszer megvalósítását valaki másra. Erősen érdeklődnek a teóriák iránt, hatalmas mennyiségű időt és energiát áldoznak arra, hogy megoldást találjanak egy olyan problémára, ami felkeltette az érdeklődésüket.

Az INTP-k nem szeretnének embereket vezetni vagy irányítani. Nagyon toleránsak és alkalmazkodóak a legtöbb esetben, hacsak nem az egyik határozott meggyőződésüket ócsárolja vagy kritizálja valaki, mert ilyenkor nagyon határozott álláspontot vesznek fel. Az INTP sokszor nagyon szégyenlős, ha úgy alakul, hogy új emberekkel találkozik. Másfelől az INTP nagyon magabiztos és beszédes olyan emberek között, akiket jól ismer, vagy amikor olyan teóriákat kell megvitatni, amikkel teljesen tisztában vannak.

Az INTP nem érti és nem tartja sokra a személyes szubjektivitás vagy érzelmek alapján hozott döntéseket. Folyamatosan arra törekednek, hogy logikus következtetéseket vonjanak le problémákból, és nem értik annak a fontosságát illetve jelentőségét, ha egy döntést a szubjektív érzelmeket is figyelembe véve hozunk meg. Emiatt az INTP-k nincsenek természetesen ráhangolódva mások érzéseire, és nem igazán állnak készen arra, hogy megfeleljenek mások érzelmi szükségleteinek.

Az INTP-nek olykor gondot okozhat a gőgösség és a társadalom és szokásai elleni lázadás, ami akadályozhatja a kreatívitása kibontakozásában. Mivel az Érző oldaluk a legfejletlenebb tulajdonságuk, ezért az INTP-nek nehézségei adódhatnak, ha kedvességet és támogatást kellene nyújtania, amik olykor elengedhetetlenek egy meghitt kapcsolatban. Ha az INTP nem érti meg, hogy fontos mások érzéseire odafigyelni, akkor túlzóan kritikussá és szarkasztikussá válhat másokkal szemben. Ha az INTP nem képes magának olyan helyet találni, ami támogatja a legerősebb képességei használatát, akkor általánosan negatívvá és cinikussá válhat. Ha az INTP-nek nem fejlődött ki megfelelően az Érzékelő oldala, akkor megesik, hogy nincs tudatában a környezetének, és gyengén teljesít az olyan mindennapi  rutinfeladatokban, mint például a számlák befizetése vagy a megfelelő öltözködés.

Az INTP számára rendkívül fontos, hogy az elképzelések és a tények helyesen és tömören legyenek kifejezve. Hajlamosak általuk abszolútnak vélt igazságok segítségével kifejezni magukat. Olykor a jól átgondolt és általuk megértett elképzeléseik mások számára nem éppen könnyen emészthetők, de az INTP nem hajlik rá, hogy átalakítsa az igazságot csak azért, hogy el tudja magyarázni mások számára is érthető módon. Az INTP hajlamos lehet otthagyni egy projektet, amint kielemezte azt, továbblépve valami új felé. Fontos, hogy az INTP hangsúlyt fektessen arra, hogy a kidolgozott elméleteit érthető módon el tudják magyarázni. Végeredményben egy csodálatos felfedezés semmit sem jelent, ha te vagy az egyetlen személy, aki megérti.

Az INTP általában nagyon független, szokatlan és eredeti. Nem jellemző rájuk, hogy nagy jelentősséget tulajdonítanának a hagyományos céloknak, mint például a népszerűség és a biztonság. Általában összetett jellemek, és nem ritkán nyughatatlanok és hevesek. Nagyon találékonyak, és szokatlan a gondolkodásmódjuk, ami lehetővé teszi számukra, hogy az elképzeléseket más, új megközelítésekkel elemezzék. Épp ezért rengeteg tudományos áttörés a világban az INTP-knek köszönhető. Az INTP akkor hozza a legjobb formáját, amikor az elméletein dolgozhat, teljesen függetlenül. Ha adott egy környezet, ami támogatja a kreatív képességeit és a lehetséges különcségét, az INTP igazán figyelemre méltó dolgokat vihet véghez. Ők az új elgondolások úttörői a társadalmunkban.

(fordítás: Kain) 


Stresszes helyzetben:

 • Akaratossá, szigorúvá, dogmatikussá válik.
 • Kíméletlenül felsorakoztat minden leheetséges megoldást, úgy hogy mások szóhoz sem jutnak.
 • Az összes megjegyzéshez vagy kérdéskörhöz tiszta és megkérdőjelezhetetlen logikát társít.
 • Tudja, hogy mi a helyes, és azt követeli, hogy a helyes dolgot cselekedjék.
 • Elzárja magát a külvilágtól.
 • Megrögzötten próbál mindent az átfogó képbe beilleszteni.

Stresszkezelési stratégiák:

 • Töltsön időt egyedül, olvasson, fejtsen keresztrejtvényt, menjen sétálni.
 • Fókuszáljon egy új ötletre, meglátásra, vagy perspektívára, aminek köze van a szituációhoz.
 • Csendesen beszélgessen a gondolatairól és meglátásairól egy olyan emberrel, aki nem ítélkezik, és akiben megbízik.
 • Csökkentse a zajszintet és mindazt, ami elvonhatja a figyelmét.

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf


tovább >>> [ Munka, karrier ]


 

Néhány híresség:

Albert Einstein
elméleti fizikus
Thomas Jefferson
elnök

Carl Gustav Jung
pszichiáter, pszichológus, analitikus

Arisztotelész
tudós és filozófus

Blaise Pascal
matematikus, fizikus, vallásfilozófus
Abraham Lincoln
elnök
Charles Darwin
természettudós

Ludwig Boltzmann
fizikus és filozófus
René Descartes
filozófus, természetkutató és matematikus

Adam Smith
közgazdász és filozófus
Galileo Galilei
természettudós
Szókratész
filozófus

 


Néhány kitalált híresség

Yoda
(Csillagok háborúja)
Dr. Drakken
(Kis tini hős)
Ash
(Alien)
'L'
(A halállista)
Dr. Manhattan
(Az őrzők)
Susan Lewis
(Vészhelyzet)
Kevin
(Sin City)
Építész
(Matrix)