You are hereENFP : Jellemzés

ENFP : Jellemzés


           ENFP - "Bajnokok"        
 [ Idealisták ] 
  Népesség Férfi
Gyakoriság: 7% 6% 8%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Ne) Extravertált Intuíció
 • Kiegészítő: (Fi) Introvertált Érzés
 • Harmadlagos: (Te) Extravertált Gondolkodás
 • Alárendelt: (Si) Introvertált Érzékelés
    Témakör választó:        [ Jellemzés ] [ Munka, karrier ] [ Magánélet ] [ Mélyvíz ] [ Humor ]

Lelkes és élénk a fantáziája. Az életet lehetőségek sorának tartja. Könnyen átlátja az összefüggéseket, ezért önbizalommal cselekszik. Szüksége van mások támogatására, ám ezt ő is megadja a környezetének. Jó nyelvérzékére támaszkodik, és sikeresen improvizál.
 

(fordítás: linnalainen)           forrás: http://www.myersbriggs.org


...

(fordítás: Kain) 


Az ENFP-k mind az ötletek mind az emberek felé nyitottak, továbbá mindenkit és mindent egy gyakran bizarr kozmikus egész részeként látnak. Segíteni vágynak (legalábbis a saját definíciójuk szerint), és arra, hogy szeressék és csodálják őket, egyéni és emberbaráti szinten is. Elviekben érdeklik őket az új ötletek, de végül a többségüket elvetik ilyen vagy olyan okból.
Társadalmi és személyes kapcsolatok: Az ENFP-ket nagy adag bolondos báj jellemzi, mellyel rendhagyóságuk ellenére a nehéz embereknél is behízelgik magukat. Társaságkedvelők, viccesek, és valóban szeretik az embereket. Társként szívélyesek, szeretetteljesek (sok a közszemlére tett érzelem) és zavarbaejtően spontánok. Ennek ellenére van úgy hogy, a figyelmük csak rövid ideig koncentrálódik egy-egy kapcsolatra; az ENFP-ket könnyen kíváncsivá teszik és megzavarják az új barátok és ismerősök, és a régebbi kapcsolataikat hosszú időre elfelejtik. Kevésbé érett ENFP-k úgy érezhetik, hogy állandóan a figyelem középpontjában kell lenniük, hogy biztosak legyenek abban, hogy mindenki csodálatos és elragadó személyiségnek tartja őket.
Az ENFP-knek a kozmikus szemléletükhöz kapcsolódóan erős, néha szokatlan meggyőződéseik vannak különböző dolgokról. Általában a társas készségüket és kapcsolataikat használják fel, hogy szelíden meggyőzzenek másokat a szemléletük helyességéről; ez néha oda vezet, hogy elhanyagolják a legközelebbi és legkedvesebb embereiket, míg körberöpdösve megpróbálják megváltani a világot.
Munkakörnyezet: Az ENFP-k kellemesek, lezserek, és általában vidám dolog velük dolgozni. Jó ötleteik vannak, nagy segítséget jelentenek a brainstormingos megbeszéléseknél. A feladat végigvitele ennek ellenére általában problémás: gyorsan elkezdenek unatkozni, különösen, ha egy újabb, érdekesebb projekt jön szembe. Szeretnek halogatni is, mind a határidők betartásakor, mind a rájuk osztott kisebb, érdektelen feladat elvégzésekor. Az ENFP-k akkor a leghasznosabbak, ha egy-két J-vel együtt dolgoznak, akik behozzák a lemaradást.
Az ENFP-k gyűlölik a bürokráciát, elviekben és gyakorlatilag is: mindig lesz egypár hangsúlyos keresztesháborújuk a bürokrácia valamely része ellen.

...

Az ENFP-k barátságos emberek. A legtöbbjük igazán jó társaság. Az ENFP-k a leglágyabb szívű emberek között vannak.
Az ENFP-knek megvan a “hülyeség kapcsolójuk”. Tudnak intellektuálisak, komolyak és üzletszerűek lenni egy ideig, de ha lehetőségük van rá, átállítják a kapcsolót, és átváltoznak neveletlen gyerekké, az uszoda veszedelmévé, csiklandozóvá például. Amikor ebbe a módba vannak kapcsolva, akár részegnek is tűnhetnek.
Egy tanulmány azt írja, hogy az ENFP-k túl vannak reprezentálva a pszichodrámában. Legtöbbjüknek természetes tehetsége van a szerepjátszáshoz és színészethez.
Az ENFP-k szeretnek vicces történeteket mesélni, különösen a barátaikról. Ez a hajlam lehet az oka, hogy vonzódnak az újságíráshoz. Az egyik ENFP barátomat azzal szoktam traktálni, hogy ha azt akarom hogy a hatodik emelet tudjon valamit, csak neki kell elmesélnem.
Az ENFP-k globális tanulók. Bőven elég az ENFP számára ha elég közel jut a megoldáshoz– ez idegesítheti a precízebb gondolkodó típusokat, különösen az olyan esetekben, mint a zongoragyakorlás. (“három negyedhang vagy négy … mi a különbség?”) Meglepő módon némely ENFP-k képesek elsajátítani olyan pontosságot követelő tárgyakat is, mint a matematika.
Az ENFP-k számára az élet a barátokról szól, még inkább, mint a többi NF számára. Ők tartják fenn a kapcsolatot, és néha áldozatává válnak a kevésbé törődő embereknek. Az ENFP-ket a mások társasága tölti fel energiával. Néhányuknak igazi nehézséget okoz az egyedüllét, különösen, ha az rendszeressé válik. Egy ENFP kollégának - szociális munkás – olyan félelmetes kommunikációs képessége volt, hogy a saját munkakeresésekor ő nyugtatta meg az interjúztatóit. Képes volt idegeneket régi barátként kezelni.
Az ENFP-ket néha meg tudja lepni a másodlagos érző funkciójuk. Mélyen érzett értékeiken alapuló hirtelen döntéseik kiszámíthatatlan következményekkel járhatnak. Több ENFP mondott fel az állásából ilyen pillanatokban.

 fordította: Epi         forrás:http://typelogic.com/enfp.html


Stresszes helyzetben:

 • Túlhajszolja magát, túl sok mindennek kötelezi el magát – túlhajszoltnak és túl sok minden iránt elkötelezettnek érzi magát.
 • Érzelmileg érzékennyé válik, azt hiszi, senki sem értékeli őt, és senki nem törődik vele
 • Újra és újra próbálja összeilleszteni az egymással ellentétes részeket harmonikus egészbe
 • Bűntudata van, amiért nem tett meg többet
 • Távoli és színes fantáziákba menekül, mint amelyek megoldások jelen problémákra

Stresszkezelési stratégiák:

 • Ítéletmentes környezetben beszélgessen másokkal
 • Mozogjon, aludjon többet, egyen jobb ételeket, menjen el masszázsra
 • Olyanokkal lépjen kapcsolatba, akiktől melegséget, kedvességet és egyetértést kaphat
 • Vizsgálja meg a lehetőségeket anélkül, hogy prioritási sorrendet állítana fel, vagy döntene

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf


tovább >>> [ Munka, karrier ]


 

Néhány híresség

Charlotte Brontë
regényíró
Meg Ryan
színésznő
Charles Dickens
író
Oliver Stone
filmrendező
Erica Jong
író és tanár
Robert Downey Jr.
színész, énekes
Joseph Haydn
zeneszerző, karmester,
operaimpresszárió, énekes és zenetanár
Sandra Bullock
színésznő
Joan Baez
folkénekesnő
Thomas Paine
politikus, újságíró, esszéista
Lev Nyikolajevics Tolsztoj
író
Will Smith
színész,hip hop előadó.

 


 

Néhány kitalált híresség

Dr Doug Ross
(Vészhelyzet)
Lara Antipova
(Doktor Zsivágó)
Anakin Skywalker
(Csillagok háborúja)
Elizabeth Bennet
(Büszkeség és balítélet)
Christian
(Moulin Rouge)
Felicia
(Szextúra)