You are hereESFP : Jellemzés

ESFP : Jellemzés


  ESFP - "Előadók"  
 [ Életművészek ] 
  Népesség Férfi
Gyakoriság: 11% 8% 14%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Se) Extravertált Érzékelés
 • Kiegészítő: (Fi) Introvertált Érzés
 • Harmadlagos: (Te) Extravertált Gondolkodás
 • Alárendelt: (Ni) Introvertált Intuíció
    Témakör választó:        [ Jellemzés ] [ Munka, karrier ] [ Magánélet ] [ Mélyvíz ] [ Humor ]

Társasági lény, barátságos és megértő. Imádja habzsolni az életet, ismerkedni, és nagyra értékeli a kényelmet. Csapatban szeret dolgozni, szervezni, a munkát pedig hatékonnyá, egyszersmind élvezetessé tudja tenni. Rugalmas, könnyen alkalmazkodik az új emberekhez, helyzetekhez. Csapatban tud a legkönnyebben tanulni.
 

(fordítás: linnalainen)           forrás: http://www.myersbriggs.org


Az ESFP elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol aszerint áll hozzá dolgokhoz, hogy mit érez velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendjébe. 

Az ESFP-k az emberekkel kapcsolatos lehetőségek világában élnek. Imádják az embereket és az új tapasztalatokat. Elevenek és szórakoztatóak, és szívesen vannak a figyelem középpontjában. Az „itt és most”-ban élnek, és imádják az izgalmakat és a drámát az életükben. 

Az ESFP-k nagyon jól értenek az emberekhez, és gyakran találják magukat a békéltető szerepében. Mivel személyes értékrendjük alapján hoznak döntéseket, ezért általában nagyon együttérzőek és a szívükön viselik mások sorsát. Általában meglehetősen nagylelkűek és kedvesek. Nagyon jó megfigyelők, ha emberekről van szó, és látszólag azelőtt tudják, hogy mi a baja valakinek, mielőtt bárki más  észrevenné, és együttérzően találnak megoldást egy-egy praktikus szükségletre. Nem biztos, hogy ők a legjobb tanácsadók a világon, mert irtóznak a teóriáktól és a hosszú távú tervezéstől, de nagyszerűen képesek azonnali törődést biztosítani. 

Az ESFP egyértelműen egy spontán, derülátó személy. Imádnak szórakozni. Ha az ESFP-nek nem fejlődött ki a Gondolkozó oldala azáltal, hogy a racionális gondolkozásra figyelmet fordított volna, akkor hajlamosak élvhajhásszá válni, és fontosabbnak tekinteni az azonnali élményeket és kielégülést, mint a kötelezettségeiket. Az is előfordulhat, hogy nem veszik figyelembe a tetteik hosszú távú következményeit. 

Az ESFP számára az egész világ egy színpad. Imádnak a figyelem középpontjában lenni és másokat szórakoztatni. Folyamatosan előadnak, hogy így szórakoztassanak és tegyenek boldoggá másokat. Örömöt okoz nekik, ha mások érzékeit stimulálhatják és nagyon jók is ebben. Semmit sem szeretnének jobban, minthogy az egész világ egy folyamatos buli legyen, amiben ők a szórakoztató házigazdák. 

Az ESFP-k imádják az embereket és mindenki imádja az ESFP-ket. Az egyik legnagyszerűbb adottságuk, hogy mindenkit elfogadnak úgy ahogy vannak. Vidámak és lelkesek, és szinte mindenkit szívből szeretnek. Az ESFP végtelenül kedves és nagylelkű a barátaival, és általában mindenkit a barátjuknak tekintenek. Viszont ha valaki egyszer keresztbe tesz nekik, akkor arról a személyről nagyon erős és makacs véleményt alakítanak ki. Ilyen esetekben mély utálatra képesek. 

Az ESFP-t nagy nyomás alatt negatív gondolatok és eshetőségek árasztják el. Derülátó emberek lévén, akik a lehetőségek világában élnek, a negatív eshetőségek gondolatát rosszul viselik. Annak érdekében, hogy szembeszálljanak ezekkel a gondolatokkal, sokszor egyszerű, általános kijelentésekkel állnak elő, hogy megmagyarázzák a baj okát. Ezek a leegyszerűsített magyarázatok vagy a gondok mélyére hatolnak vagy nem, de jól szolgálják az ESFP-t abban, hogy túljusson rajtuk. 

Az ESFP-k nagyon gyakorlatiasak tudnak lenni, bár gyűlölik a rendszert és a rutint. Szeretnek csak úgy sodródni az árral, bízva abban a képességükben, hogy minden helyzetben képesek rögtönözni. Akkor tanulnak a legkönnyebben, ha saját kezűleg „kipróbálhatják”, ahelyett hogy egy könyvben olvasnának róla. Az elméleti dolgokkal nincsenek kibékülve. Ha egy ESFP intuitív oldala nem fejlődött ki, hajlamosak lehetnek az olyan helyzetek kerülésére, amelyek rengeteg elvont gondolkodást igényelnek, vagy amelyek összetettek és nem egyértelműek. Épp ezért egy ESFP-nek gondjai lehetnek az iskolában. Másfelől viszont az ESFP rendkívül jól teljesít olyan helyzetekben, melyekben szabadon tanulhat a másokkal való érintkezés során, vagy amelyekben úgy tanul, hogy „csinálja”. 

Az ESFP-knek nagyon jól fejlett esztétikai érzék, és kitűnő tér és rendeltetés érzékük van. Ha lehetőségük van rá, valószínűleg számos gyönyörű műtárgyat és egy művészien berendezett otthont birtokolnak. Általánosságban nagy örömüket lelik az esztétikai szépséggel rendelkező tárgyakban. Gyakori, hogy nagyra értékelik az élet olyan szépségeit, mint a finom ételek és jó borok. 

Az ESFP remek csapatjátékos. Ritkán okoznak problémát vagy nyugtalanságot, és általában a lehető legvidámabb környezetet teremtik meg a munka elvégzéséhez. Az ESFP az olyan hivatásokban viheti sokra, amikben tudja hasznosítani a kiváló érzékét az emberekhez, azzal a képességével együtt, mely lehetővé teszi neki, hogy ötleteket használható formába öntsön. Mivel pörgős személyek, akik szeretik az új tapasztalatokat, olyan hivatást érdemes választaniuk, amely sok változatosságot kínál vagy követel meg, valamint érzéket az emberekhez. 

Az ESFP-k általában szeretnek erős kötődést érezni másokkal, és úgy kötődnek az állatokhoz és a kisgyerekekhez, amire a legtöbb személyiségtípusnál nincs példa. Nem ritkán nagyra értékelik a természet szépségeit is. 

Az ESFP életszeretete hatalmas, és tudja hogyan érezze jól magát. Szeretnek másokat is magukkal ragadni a „móka-túráikra”, és jellemzően nagyon jól érzi magát az ember a társaságukban. Rugalmasak, alkalmazkodóak, őszintén érdeklődnek mások iránt és általában melegszívűek. Különleges képességük, hogy rengeteg örömöt képesek az életből nyerni, de figyelniük kell a kizárólag az „itt és most”-nak élésükből adódó buktatókra.

(fordítás: Kain) 


Stresszes helyzetben:
 • Pesszimistává, aggódóvá válik, mások visszajelzéseit túl személyesre veszi
 • Fél attól, hogy elveszít vagy lerombol közeli kapcsolatokat
 • Túlságosan törődik másokkal – többet tesz másokért, mint amennyit azok igényelnek vagy szükséges lenne
 • Maga a szolgálat sokkal fontosabbá válik, mint ennek eredménye vagy kimenete

Stresszkezelési stratégiák:

 • Találkozzon barátaival, hogy megbeszélhessék a helyzetet
 • Hozzon létre az értékeinek megfelelő terveket
 • Találjon aktív fizikai tevékenységet barátaival együtt vagy csapatjátékot, menjen el táncolni, stb.
 • Összpontosítson olyan tevékenységekre, amelyek az emberek számára pozitív változással járnak

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf


tovább >>> [ Munka, karrier ]


 

Néhány híresség

Marilyn Monroe
énekesnő,színésznő, szexszimbólum
Woody Harrelson
színész
Earvin „Magic” Johnson
kosárlabdázó
Elizabeth Taylor
színésznő
Gábor Éva
színésznő
Elvis Presley
énekes, zenész és színész
Goldie Hawn
színésznő, rendező és producer
Pablo Picasso
festőművész
Bill Clinton
politikus, elnök
Judy Garland
színésznő, énekesnő
Bob Hope
színész, író, humorista
Ronald Reagan
színész, politikus, elnök