You are hereISTP : Jellemzés

ISTP : Jellemzés


  ISTP - "Kézművesek"  
 [ Életművészek ] 
  Népesség Férfi
Gyakoriság: 6% 8.5% 3.5%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Ti) Introvertált Gondolkodás
 • Kiegészítő: (Se) Extravertált Érzékelés
 • Harmadlagos: (Ni) Introvertált Intuíció
 • Alárendelt: (Fe) Extravertált Érzés
    Témakör választó:        [ Jellemzés ] [ Munka, karrier ] [ Magánélet ] [ Mélyvíz ] [ Humor ]

Rugalmas, toleráns természet. Amíg nincs probléma, csendben megfigyel, ha pedig felbukkan egy, gyorsan talál rá megoldást. A dolgok működése érdekli, és hamar felfedezi az adatok tömkelegében a kulcsfontosságú információkat. Az okok és okozatok foglalkoztatják, nagyra becsüli a logikus szervezést, és értékeli a jó hatásfokot.
 

(fordítás: linnalainen)           forrás: http://www.myersbriggs.org


Az ISTP elsődlegesen befelé fókuszálva éli az életét, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat. Másodlagosan kifelé fordul a külvilág felé, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. 

Az ISTP-k ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy megértsék, mi hogyan működik. Jók a logikai elemzésben, amit szeretnek gyakorlati célokra felhasználni. Jellegzetességük, hogy jól érvelnek, bár nem érdeklik őket az olyan elméletek vagy fogalmak, amiknek nem látják a gyakorlati hasznát. Szeretnek mindent ízekre szedni és megérteni, hogyan működik. 

Az ISTP-k kalandvágyó természetűek. Vonzza őket a motorozás, a repülőgépek, az ejtőernyőzés, a szörfözés, stb. Élnek-halnak az izgalomért, és általában vakmerőek. Az ISTP-k félelmetesen függetlenek, mozgástérre van szükségük, hogy meghozhassák a saját döntéseiket arról, hogy merre tartanak. Nem hisznek a szabályokban és az előírásokban vagy azok követésében, mivel ez akadályozná őket abban, hogy a saját fejük után menjenek. A kalandos természetük és a folyamatos izgalmak utáni vágyuk miatt hajlamosak nagyon könnyen elunni magukat. 

Az ISTP-k kitartanak a meggyőződéseik és az ügyeik mellett, és szilárd meggyőződésük, hogy mindenkit egyenrangúként és méltányosan kell kezelni. Habár nem tisztelik a „Rendszer” szabályait, a saját szabályaikat és irányelveiket viszont hűen követik. Nem vesznek részt olyasmiben, ami sérti a saját törvényeiket. Az ISTP-k rendkívül hűségesek a „testvéreikhez”. 

Az ISTP-k szeretnek egyedül lenni, és szükségük is van erre, mert ekkor tudják a leginkább rendezni a gondolataikat. Nagy mennyiségű személytelen adatot szívnak magukba a külvilágból, és ezeket az adatokat rendezik, véleményeket formálnak, amikor egyedül vannak. 

Az ISTP-k akció orientált emberek. Szeretnek pörögni miközben mindenfélét csinálnak. Ők nem olyan emberek, akik egész nap egy asztalnál ülve hosszú távú terveket szövögetnek. Alkalmazkodók és spontánok lévén arra figyelnek, ami közvetlenül a szemük előtt van. Általában jól értenek a műszaki dolgokhoz, és eredményes műszaki vezetőkké válhatnak. A részletekre és a praktikusságra koncentrálnak. Nagyon jó érzékük van a hasznossághoz és a részletek megragadásához, ami lehetővé teszi számukra, hogy gyors, hatékony döntéseket hozzanak. 

Az ISTP-k kerülik, hogy személyes értékek alapján hozzanak döntéseket – úgy érzik, hogy a döntéseket tárgyilagosan, a tényekre alapozva kell meghozni. Nincsenek természetes módon tisztában azzal, hogy hogyan hatnak másokra. Nem fordítanak figyelmet a saját érzéseikre, sőt nem is bíznak bennük, mert nehezen tesznek különbséget érzelmi reakciók és értékítélet között. Ez sok ISTP-nek problémás terület. 

Ha egy ISTP túl feszült, olykor heves érzelmi kitöréseket produkálhat, míg a másik véglet az, amikor elárasztják az érzelmek és érzések, amiket úgy érzi meg kell osztania másokkal (gyakran nem a megfelelő módon). Az az ISTP, aki maga alatt van, elmerül az értékítélet világában – ez a hely nem természetes az ISTP számára – és egy-egy feladat elvégzésére való alkalmatlanságuk alapján ítélik meg magukat. Ezt követően zord érzelmi állapotban állnak neki az adott feladatnak, a legrosszabbakra számítva. 

Az ISTP-k jól teljesítenek krízis helyzetekben. Általában atletikusak, és jó a szem- kéz koordinációjuk. Jók abban, hogy keresztülvigyenek egy projectet és elvarrják a szálakat. Általában nincs gondjuk a tanulással, mert befelé fordulók és logikusan gondolkodnak. Általában türelmes emberek, bár hajlamosak alkalmanként a heves érzelmi kitörésekre, a saját érzéseik figyelmen kívül hagyása folytán. 

Az ISTP-k sok természetes adottsággal rendelkeznek, és emiatt sok mindenhez értenek. Mindamellett akkor érzik igazán jól magukat, amikor olyan aktív, cselekvés orientált tevékenységekkel vannak elfoglalva, amik részletes logikus elemzést és technikai tudást igényelnek. Büszkék arra a képességükre, hogy mindig tudják mit kell lépni. 

Az ISTP-k optimisták, tele vannak jókedvvel, hűek azokhoz, akiket magukkal egyenrangúnak tekintenek, egyszerűek a vágyaik, nagylelkűek, bizakodó és fogékony emberek, akik nem kérnek a korlátozó elköteleződésekből.

(fordítás: Kain)


Stresszes helyzetben:

 • Erősen fókuszál az adott pillanatra és az azonnali tényekre.
 • Aggodalmát és bosszúságát nagyon finom testbeszéddel fejezi ki, például felvonja a szemöldökét.
 • Csökönyössé válhat, amikor a helyes logikát kell alkalmazni.
 • A megoldhatatlan problémákat megoldhatónak tekinti, és nem akar addig tovább lépni, amíg nincs rájuk megoldás.

Stresszkezelési stratégiák:

 • Foglalja el magát kihívást jelentő, lehetőleg fizikai aktivitással, mint a kirándulás vagy sziklamászás.
 • Találjon időt arra, hogy egyedül olvas, pasziánszozik, vagy megnyugtatóan monoton tevékenységet végez.
 • Delegáljon megbízásokat másoknak és foglalkozzon a külvilággal.
 • Egy megbízható emberrel (szakértővel) ellenőrizze le, hogy mi a tényleges helyzet

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf


tovább >>> [ Munka, karrier ]


 

Néhány híresség

Amelia Earhart
repülés női úttörője
Bruce Lee
harcművész, filmszínész
Charles Bronson
színész
Katharine Hepburn
színésznő
Keith Richards
gitáros, zeneszerző, énekes
Tom Cruise
színész és filmproducer
Michael Jordan
kosárlabdázó
Clint Eastwood
színész, zeneszerző,
filmrendező és producer
James Dean
színész
Woody Allen
író, színész, humorista,
filmrendező és filmproducer