You are hereESTP : Jellemzők

ESTP : Jellemzők


  ESTP - "Vállalkozók"  
 [ Életművészek ] 
  Népesség Férfi
Gyakoriság: 10% 12.5% 7.5%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Se) Extravertált Érzékelés
 • Kiegészítő: (Ti) Introvertált Gondolkodás
 • Harmadlagos: (Fe) Extravertált Érzés
 • Alárendelt: (Ni) Introvertált Intuíció
    Témakör választó:        [ Jellemzés ] [ Munka, karrier ] [ Magánélet ] [ Mélyvíz ] [ Humor ]

Toleráns és rugalmas, gyakorlatias, gyors megoldásokra törekszik. Az elmélet untatja. Az itt és most érdekli, ezért spontán, jó társasági alkat. Élvezi a kényelmet, jó az ízlése. Tanulni cselekedve tud a legjobban.
 

(fordítás: linnalainen)           forrás: http://www.myersbriggs.org


Az ESTP elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahonnan az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be. Másodlagosan befelé fordul, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat.

Az ESTP-k társaságkedvelő, egyenes emberek. Lelkesek és könnyen izgalomba jönnek, az ESTP-k tevékeny emberek, akik a tettek világában élnek. Nyers, egyenes kockázat vállalók ők, akik készségesen vetik bele magukat a dolgok közepébe, és nem félnek közben bepiszkolni a kezüket. Az „itt és most”-ban élnek, és nem tartják sokra az önelemzést vagy az elméleteket. Megnézik, hogy mik a tények egy adott helyzetben, gyorsan eldöntik, hogy mit kell tenni, cselekszenek, és mennek is tovább.

Az ESTP-knek van egy rejtélyes képességük, mellyel érzékelik más emberek hozzáállását és motivációit. Olyan jelentéktelen jeleket vesznek észre, melyek más típusok figyelmét teljesen elkerülik, mint például arckifejezések vagy a testtartás. Jellemzően pár lépéssel a beszélgetőpartnerük előtt járnak. Az ESTP-k arra használják ezt, hogy azt hozzák ki egy helyzetből, amit szeretnének. A szabályokat és törvényeket inkább a viselkedésre vonatkozó javaslatoknak tekintik, semmint rendelkezéseknek. Ha egy ESTP elhatározta, hogy valamit meg kell tenni, akkor a „megteszem és kész” hozzáállása érvényesül a szabályok ellenében. Ugyanakkor az ESTP-nek gyakran megvan a saját meggyőződése arról, hogy mi a jó és mi a rossz, és makacsul ragaszkodnak az elveikhez. Az előírt szabályok nem jelentenek sokat az ESTP számára, de a saját becsületük előírja számukra, hogy soha semmilyen körülmények között se tegyenek olyat, ami szerintük rossz.

Az ESTP-knek jó érzéke van a drámához és a stílushoz. Lendületes, gyorsan beszélő emberek, akik értékelik az élet szépségeit. Olykor szerencsejátékosok vagy pazarlók is lehetnek. Általában nagyon jól mesélnek történeteket és ügyesen rögtönöznek. Tipikusan inkább az adott pillanatban találnak ki mindent, minthogy egy terv szerint cselekedjenek. Szeretik a szórakozást, és jó társaságot nyújtanak. Időnként megbánthatnak másokat, anélkül, hogy azt észrevennék, mivel általában nincsenek tisztában és talán nem is érdekli őket, hogy milyen hatással van másokra, amit mondanak. Nem arról van szó, hogy nem törődnek másokkal, hanem arról, hogy a döntéshozás folyamatában nem veszik figyelembe más emberek érzéseit. Tényekre és logikára alapozva hoznak döntést.

Az ESTP-k legfejletlenebb területe az intuitív oldaluk. Nincs türelmük a teóriákhoz, és nem tartják őket hasznosnak a „mindent elintézek” küldetésük során. Egy ESTP-nek alkalmanként lehetnek erős megérzései, amik gyakran teljesen tévesek, de időnként nagyon élénkek és pozitívak. Az ESTP-k nem bíznak az ösztöneikben, és gyanakodva tekintenek más emberek megérzéseire is.

Az ESTP-nek gyakran vannak problémái a tanulással, főleg a felsőoktatásban, ami olyan területekkel foglalkozik, ahol az elméletek nagyon fontosak. Az ESTP unalmasnak tartja az olyan tárgyakat, amelyeknél úgy érzi, nem nyújt neki semmi hasznosat, amivel megoldhatna, elintézhetne dolgokat. Az ESTP lehet akár ragyogóan intelligens is, de az iskola így is nehézségeket okoz neki.

Az ESTP-nek szüksége van arra, hogy mozgásban legyen, pörögjön, ezért jól teljesítenek olyan hivatásokban, amik nem korlátoznak vagy szabnak határokat. Az ESTP-kből rendkívül jó kereskedő válhat. Fojtogatva érzik magukat és boldogtalanokká válnak, ha rutinszerű robotolásra kényszerülnek. Az ESTP-k természetes energia- és lelkesedés többlettel rendelkeznek, ami jó vállalkozókká teszi őket. Képesek nagyon izgatottá válni, és ezt másokra átsugározni, fellelkesítve, majd tettekre sarkallva őket. Bárkinek bármit el tudnak adni. Akció orientáltak, gyorsan hoznak döntéseket. Mindent egybevetve, kivételes tehetséggel képesek mozgásba hozni dolgokat. Általában nem túl jók abban, hogy mindezeket végig is vigyék, ezt inkább másokra hagyják. Kitartóan végigcsinálni valamit olyasmi, aminek az elsajátítására az ESTP-knek külön érdemes odafigyelniük.

Az ESTP-k praktikusak, jó megfigyelők, szeretnek szórakozni, spontán kockázat vállalók, azzal a kiváló képességgel, hogy újító megoldásokat tudnak rögtönözni egy-egy problémára. Lelkesek és szórakoztatóak, és remek ösztönzők. Ha egy ESTP felismeri a valódi adottságait, és olyan területen helyezkedik el, ahol ezeket kamatoztathatja, akkor igazán nagyszerű dolgokat vihet véghez.

(fordítás: Kain) 


Stresszes helyzetben:

 • A kedves humor szinte eltűnik
 • Kételkedni kezd abban, hogy képes tisztán felmérni a helyzetet
 • Fél, hogy mások képtelennek tartják bizonyos dolgokra, és alkalmatlannak látják
 • Minden változást negatívnak és ijesztőnek lát
 • Precízen, szigorúan, ridegen viselkedik

Stresszkezelési stratégiák:

 • Dolgozzon ki racionális és józan terveket a helyzetre
 • Hívjon össze egy csoportot (barátokat), és beszéljék meg a helyzetet, hogy kapjon objektív visszajelzést
 • Vegyen részt másokkal lendületes fizikai tevékenységben (pl. csapatjátékok)
 • Alaposabban vizsgálja meg evési szokásait

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf


tovább >>> [ Munka, karrier ]


 

Néhány híresség

Madonna
énekes, színész és üzletasszony
Grace Slick
énekesnő és dalszerző
Bruce Willis
színész és énekes
Cybil Shepherd
színésznő
John Fitzgerald Kennedy
elnök
Donald Trump
üzletember
Ernest Hemingway
regényíró, novellista, újságíró
Evita Perón
politikus
Joan Cusack
színésznő
George S. Patton
tábornok
Franklin D. Roosevelt
elnök
Winston Churchill
politikus, miniszterelnök