You are hereESTJ : Jellemzés

ESTJ : Jellemzés


   ESTJ - "Ellenőrök"   
 [ Gondviselők ] 
  Népesség Férfi
Gyakoriság: 13% 16% 10%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

 • Domináns: (Te) Extravertált Gondolkodás
 • Kiegészítő: (Si) Introvertált Érzékelés
 • Harmadlagos: (Ne) Extravertált Intuíció
 • Alárendelt: (Fi) Introvertált Érzés
    Témakör választó:        [ Jellemzés ] [ Munka, karrier ] [ Magánélet ] [ Mélyvíz ] [ Humor ]

Gyakorlatias, két lábbal jár a földön. Határozott, döntéseit pedig igyekszik mihamarabb megvalósítani. Jó szervező, és az eredményre összpontosít. Figyel a részletekre. Olykor makacsnak tűnhet, mivel másoktól is elvárja, hogy logikus terveihez alkalmazkodjanak.
 

(fordítás: linnalainen)           forrás: http://www.myersbriggs.org


ESTJ elsődlegesen kifelé, a külvilág felé fókuszálva éli az életét, ahol racionálisan és logikusan gondolkodva kezeli a dolgokat. Másodlagosan befelé fordul, ahova az öt érzékszervével érzékelt dolgokat szó szerinti, kézzelfogható tapasztalatokként fogadja be.

Az ESTJ-k a tények és az egyértelmű szükségletek világában élnek. A jelenben élnek, egyik szemüket folyamatosan a közvetlen környezetükön tartva, így biztosítván, hogy minden simán és rendezetten működjön. Tisztelik a hagyományokat és a törvényeket, és világos elvárásaik és nézeteik vannak. Mindezeket másoktól is elvárják, nincs türelmük és értetlenül állnak az olyan emberekkel szemben, akik nem becsülik ezeket a rendszereket. Sokra tartják a hozzáértést és a hatékonyságot, és szeretik ha erőfeszítéseik gyors eredményt produkálnak.

Az ESTJ-k vezetésre termett emberek. Olyan világosan látják, hogy a dolgoknak hogy kéne lenniük, hogy ösztönösen lépnek elő vezetői szerepekbe. Magabiztosak és agresszívek. Elképesztő tehetségük van ahhoz, hogy rendszereket dolgozzanak ki és tevékenységeket tervezzenek meg, és hogy átlássák, hogy milyen lépések megtételére van szükség egy adott feladat teljesítéséhez. Időnként túlzott elvárásaik vannak másokkal szemben és nagyon kritikusak tudnak lenni, mivel igen erősek a meggyőződéseik, és hajlamosak nyersen kifejezni nemtetszésüket, ha úgy érzik valaki nem felel meg a mércéjüknek. De legalább ami a szívükön, az a szájukon (vagy az arcukon), mert az ESTJ-k hihetetlenül egyenesek és őszinték.

Az ESTJ általában mintapolgár és a közösség támpillére. A kötelezettségeiket komolyan veszik és betűre pontosan követik azt az elképzelésüket, ami a saját felfogásuk szerint a „jó polgár”. Az ESTJ-k szeretnek emberekkel érintkezni és szeretik jól érezni magukat. Az ESTJ-k nagyon féktelenek és vidámak tudnak lenni társas összejöveteleken, főleg olyan tevékenységek során, melyek a családhoz, a közösséghez vagy a munkához köthetők.

Az ESTJ-nek oda kell figyelnie arra, hogy hajlamos túl merevvé válni és túlságosan a részletekre koncentrálni. Mivel nagy jelentőséget tulajdonítanak a nézeteiknek, fontos, hogy észben tartsák, hogy mások véleményét is érdemes meghallgatniuk. Érző oldaluk elhanyagolása esetén nehézségeik adódhatnak, amikor mások gyengédség iránti igényének kellene megfelelniük, és könnyen akaratlanul is megbánthatják mások érzéseit azáltal, hogy logikával és érveléssel reagálnak olyan helyzetekre, amik empátiát és érzékenységet igényelnek.

Stressz alatt az ESTJ gyakran elszigetelve érzi magát másoktól. Úgy érzik senki sem érti és becsüli őket, és a törekvéseiket mások magától értetődőnek veszik. Habár normál esetben az ESTJ nagyon verbális és nem okoz neki gondot, hogy kifejezze mit gondol, amikor stressz alatt áll, nagy nehézséget okoz neki, hogy szavakba öntse az érzéseit és megossza azokat másokkal.

Az ESTJ-k mindennél többre értékelik a biztonságot és a társadalmi rendet, és úgy érzik kötelességük minden tőlük telhetőt megtenni ezek fejlesztése és támogatása érdekében. Lenyírják a füvet, elmennek szavazni, belépnek az Iskolai Szülői Szervezetbe, eljárnak a társasházi lakógyűlésekre, és úgy általában mindent megtesznek, hogy támogassák a személyi és társadalmi biztonságot, stabilitást.

Az ESTJ szinte mindenbe hatalmas energiát fektet amit csinál. Mindent megtesznek, amiről úgy gondolják, hogy meg kell tenni a munkájukban, a házasságukban és a közösségükben, sok energiát fordítva erre. Lelkiismeretes, gyakorlatias, realista és megbízható. Bár az ESTJ kötelességtudóan megtesz mindent, ami egy konkrét ügy vagy cél eléréséhez szükséges, nem mindig látják vagy becsülik az olyan célok fontosságát, amik a gyakorlatiasság hatáskörén kívül esnek. Ugyanakkor ha az ESTJ képes meglátni a gyakorlati jelentősségét egy ilyen célnak, akkor biztosra vehető, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megértse és magáévá tegye az egyértelműségre és biztonságra való törekvése jegyében.

(fordítás: Kain) 

 


Stresszes helyzetben:
 • Megpróbálja elrejteni a belső izgalmat és megtartani az irányítást
 • Tisztán, pergősen, tömören érvel
 • Egy adott tényhez, példához vagy elvhez mereven ragaszkodik
 • Erőteljesen vitatkozik azért, hogy azonnal tegyenek valamit
 • Kimerültté válik, és nehéznek érzi a logikus gondolkodást

Stresszkezelési stratégiák:

 • Menjen el nyaralni a barátaival vagy családjával
 • Listázzon a helyzettel kapcsolatos érveket és fontos álláspontokat
 • Fogadja el a csendes támogatást és az objektív visszajelzést
 • Aludjon egy jót, egyen jól, foglalja el magát másokkal együtt végzett fizikai aktivitásban

http://www.anima-racio.hu/pdf/Szemelyiseg_es_stressz.pdf


tovább >>> [ Munka, karrier ]


 

Néhány híresség

Barbara Stanwyck
színésznő
Bernard Law Montgomery
marsall
Carrie Nation
társadalomújító, aktivista
Dan Rather
újságíró, műsorvezető
Laura Schlessinger
rádiós műsorvezető
Elliot Ness
vezető nyomozó
George Washington
főparancsnok, hadvezér, elnök
Jack Webb
színész, televíziós producer, rendező és forgatókönyvíró
Judith Sheindlin
jogász , bíró , televíziós személyiség
Rose Kennedy
Joseph P. Kennedy felesége, és John F. Kennedy elnök anyja
Sandra Day O'Connor
jogász
Vince Lombardi
edző