You are hereINTJ : Mélyvíz

INTJ : Mélyvíz


     INTJ - "Lángelmék"    
  [ Racionalisták ]  
  Népesség Férfi 
Gyakoriság: 1.5% 2.5% 0.5%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

  • Domináns: (Ni) Introvertált Intuíció
  • Kiegészítő: (Te) Extravertált Gondolkodás
  • Harmadlagos: (Fi) Introvertált Érzés
  • Alárendelt: (Se) Extravertált Érzékelés
    Témakör választó:        [ Jellemzés ] [ Munka, karrier ] [ Magánélet ] [ Mélyvíz ] [ Humor ]

Funkcionális elemzés

Introvertált Intuíció (Ni)
Az INTJ az ötletek embere. Minden lehetséges számára, bármi legyőzhető. Mindegy, milyenek a külső körülmények, az INTJ mindig kész felfogni a dolgok belső működését, felfedezni az összefüggéseket, a működtetéshez pedig a külvilágból veszi a segédanyagot. Más emberek a világot úgy látják, ahogy éppen van, és azt kérdezik, mi miért van úgy, ahogy. Az INTJ ezzel szemben azt látja, mi lehetséges, és azt kérdezi: "Miért ne?" A paradoxonok és ellentmondások gyakorlatilag szórakozási lehetőségek az INTJ számára. Néha azonban túl komolyan veszi a világot saját, egyéni látásmódjának köszönhetően, viszont élvezi, ha összetett problémákra egyedi megoldást fejleszthet ki.

Extravertált gondolkodás (Te)
Bár nem a Gondolkozás a fő funkciója, mégis hatalmas szerepet játszik az életében. Lezárja az eseményeket; összeköti az értékelést a meghatározással; az eredmény által vezérli magát a folyamatot. Mikor teret nyer, a Gondolkozás felügyeli, megvédi, megerősíti és irányítja az Intuíció eredményeit; elrendezi őket úgy, hogy használhatóvá váljanak az életben is. A Gondolkozás nem saját magáért működik és érvel, de megvédi saját pozícióját, és meg is tartja, így az Intuíció egyébként befolyásolható ötletei megvalósulhatnak.

Introvertált érzés (Fi)
Az Érzés nem tűnik ki a funkciók közül, jóval kisebb a befolyása a személyre, mint az Intuíciónak. Nem látszik sok belőle, de megmutatkozik a munkáit kiváltó, befolyásoló okokban, ezek az okok pedig a Jóság, a Hasznosság és az Emberségesség. Bepillantást nyerhetünk az érzésekbe a csendes, kimondatlan jó szándékon, barátságos mosolyon vagy biccentésen keresztül. Néhányan mégis megkérdőjelezik, hogy az INTJ-nek egyáltalán vannak-e érzései, pedig a Gondolkodást egyensúlyban tartó Érzés alkotja az INTJ lelkének legnagyobb részét.

Extravertált érzékelés (Se)
Az Érzékelés jól használható, de egyáltalán nem domináns Mint a másik alárendelt funkció, csak a legalapvetőbb mértékben van jelen, ezért van az, hogy az INTJ sokszor szenved a dolgok részleteivel, vagy egyszerűen kihagyja őket, átsiklik felettük. "Éppen gondolkozom, ne zavarj össze a tényekkel!" Az ilyen kitörések jellemzőek az alkotó INTJre. Hajlamos nem tudomást venni arról, ami ott van előtte. Az érzékelés extravertáltsága láthatóan megnyilvánul az INTJ szándékában: nem kategorizálni, rendszerezni akarja az élményeket, hanem elmerülni bennük, érezni az ízeket, illatokat, élvezni a látványt. Ezen élvezetek már-már hajhászásnak nevezhető kutatása valószínűleg a tudat alatti bosszú az alárendeltség részéről.

 fordította: Fenrir     forrás: http://typelogic.com/intj.html