You are hereENFJ : Mélyvíz

ENFJ : Mélyvíz


    ENFJ - "Tanítók"    
 [ Idealisták ] 
  Népesség Férfi
Gyakoriság: 4% 2.5% 5.5%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

  • Domináns: (Fe) Extravertált Érzés
  • Kiegészítő: (Ni) Introvertált Intuíció
  • Harmadlagos: (Se) Extravertált Érzékelés
  • Alárendelt: (Ti) Introvertált Gondolkodás
    Témakör választó:        [ Jellemzés ] [ Munka, karrier ] [ Magánélet ] [ Mélyvíz ] [ Humor ]

 


 

Funkcionális elemzés

 Extravertált Érzés (Fe)
Az Extravertált Érzés szabályozza az ENFJ lelkét. E racionális funkció uralma okozza, hogy ezek az emberek hajlamosak az emberekkel kapcsolatos kérdésekben a befejezettségre, különösen szeretteik irányában. Mivel extravertáltak, széles körű kapcsolataik vannak. A szemtől szembeni kapcsolat velük intenzív, kellemes és szívélyes, de olyan ritkán elérhető, hogy az intim barátságok ritkák.

Introvertált intuíció (Ni)
Akárcsak az INFJ unokatestvéreik, az introvertált intuíció révén az ENFJ-k is meg vannak áldva a tudattalan világos észlelésével. A domináns Érzés szereti megtalálni a jó oldalt még a leggyarlóbb szemléletben is a bővülő baráti körben és természetesen önmagában. Kevésbé kiegyensúlyozott egyénekben a helytelennek ez a mentegetése végül aláássa az ENFJ tisztességét, és gyakran a jó hírnevét is. Egészségesebb egyénekben a mások belső igényeinek és vágyainak az ismerete képessé teszi ezt a ravasz típust, hogy barátokat szerezzen, befolyásolja az embereket, és elkerülje a veszélyes bonyodalmakat.
Az intuíció dinamikus természete az ENFJ-ket egyik projekttől a másikig hajtja, abban a tudatban, hogy a következő lesz a tökéletes, vagy legalábbis sokkal közelebb lesz ahhoz, mint a legutóbbi. Az ENFJ-k állandóan keresik az újabb és jobb megoldásokat, hogy ezzel hasznára legyenek a kiterjedt családjuknak, kollégáiknak vagy beosztottjaiknak, és a szervezetnek.

Extravertált Érzékelés (Se)
Az érzékelés extravertált. Az ENFJ-k képesek kezelni a részleteket, különösen azokat, amelyek az uralkodó elképzelés megvalósításához szükségesek. Ám ezeknek az adatoknak van bizonyos mágikus rugalmasságuk. Ha valamt veszünk, szinte semmibe sem kerül – ugyanez a valami felbecsülhetetlen értékű, ha el kell adni. (Nem vagyunk biztosak benne, de gyanítjuk, hogy az elsődleges funkció befolyásolja ilyen irányba.) Az érzékszervi észlelésnek ez a hullámzását a harmadlagos funkció gyengébb és kevésbé érett állapota teszi lehetővé.

Introvertált Gondolkodás (Ti)
Az Introvertált Gondolkodás a legkevésbé nyilvánvaló és a legrejtélyesebb ebben a típusban. Valójában gyakorta kizárólag akkor jelenik, meg, ha az Érzés idézi meg. Időnként csak tréfákban, de ha kell, komolyan is előveszi. A Gondolkodás csak olyan következtetéseket tart logikusnak, amelyek támogatják az Érzés értékeit. Más forgatókönyveket érvénytelennek, vagy legjobb esetben is jelentősen alacsonyabbrendűnek mutat. Az ilyen “Gondolkodás az Érzés szolgálatában” logikusnak tűnik első látásra, de valahogy soha nem áll össze.

fordította: Epi         forrás:http://typelogic.com/enfj.html