You are hereESTJ : Mélyvíz

ESTJ : Mélyvíz


   ESTJ - "Ellenőrök"   
 [ Gondviselők ] 
  Népesség Férfi
Gyakoriság: 13% 16% 10%

Jung-i funkció preferenciák sorrendje:

  • Domináns: (Te) Extravertált Gondolkodás
  • Kiegészítő: (Si) Introvertált Érzékelés
  • Harmadlagos: (Ne) Extravertált Intuíció
  • Alárendelt: (Fi) Introvertált Érzés
    Témakör választó:        [ Jellemzés ] [ Munka, karrier ] [ Magánélet ] [ Mélyvíz ] [ Humor ]
Funkcionális elemzés

 

Extravertált Gondolkodás:
Az ESTJ-k nagyon jók gyors és személytelen döntések meghozatalában, melyek mellett ki is állnak. Az Extravertált Gondolkodásuknak élnek, ebből adódóan elsősorban a való világ logikus és valódi eseményeit fedezik fel. A produktivitást igénylő körülmények arra késztetik, hogy másokat felügyeljen vagy irányítson az eredmények és eredményesség érdekében. Az extravertáltakat az „objektum” vonzza, a körülöttük levő dolgok és az észlelhető valóságban megfigyelhető emberek. Ez a hajlam a javak és az anyagi dolgok iránti érdeklődésben nyilvánul meg.

Introvertált Érzékelés:
A másodlagos funkció, az Introvertált Érzékelés az ISTJ-éhez hasonló, de nem olyan erős. Az Si gondoskodik a tapasztalati mintákról és a konkrét adatokról, amiket eljuttat az Extravertált Gondolkodáshoz. Ez a tapasztalati minta azonban nem egy mindent felülíró alapelv, különösen, ha a Gondolkodás már döntött az adatok feldolgozása előtt. Nehezebb helyzetekben az ESTJ hajlamos szemet hunyni még fontos információk felett is, amennyiben azok akadályoznák az általa annyira áhított lezárást. A másodlagos Érzékelés néha a sportok szeretetében is megnyilvánul. Az elsődleges Gondolkodás funkció konoksága és kitartása sok ESTJ-ben felébreszt egyfajta vágyat a fegyelem és önuralom iránt, aminek jó hasznát veszi, ha például küzdősportokat választ.

Extravertált Intuíció:
Ahogy az ESTJ felnő, olyan helyzetekbe keveredik, ami igényli a kritikusság felfüggesztését, ilyenkor teret nyer az Extravertált Intuíció. A Gondolkodás irányítása alatt az Intuíció kedveli a tág értelmezéseket, amik a legrosszabb esetben sztereotípiákhoz vezetnek. Azok az ESTJ-k, akik erősítik intuitív oldalukat, gyakran megtalálhatóak egyetemeken. (Van példa olyan ESTJ-re is, akinek az Intuíciója beárnyékolja a másodlagos Érzékelés funkciót, ilyen esetekben valamiért feltűnik a személyiségben az NT típusokra jellemző különcség.)

Introvertált Érzés:
Ez a funkció ritkán tűnik fel. Annak az ESTJ-nek, aki fejlesztette ezen oldalát, vagy meg van áldva egy olyan tulajdonsággal, aminek következtében természetes módon tudja éreztetni jószándékát, jó esélye van őszinte, valódi barátságokat kötni (ellentétben azokkal az ESTJ-kkel, akik pusztán eljátszák az Extravertált Érzésre jellemző viselkedésformákat). Egy ilyen gyenge, intorvertált funkció legkönnyebben az arckifejezésen, a szemkontaktuson és a testbeszéden figyelhető meg, továbbá közvetve a beszédben.

 

fordítás: Fenrir     forrás: http://typelogic.com/estj.html